Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over De Primula. Heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op!

VERKOOPPROCEDURE

Wanneer gaat het project in de verkoop?

Sinds 19 Januari staat project De Primula in te verkoop. De inschrijving hiervan sluit op 2 februari 2023.

Hoe werkt het na de start verkoop

Na de officiële start verkoop heeft u ongeveer twee weken de tijd om een inschrijvingsformulier in te dienen bij Woonaccent Makelaars in Emmeloord.

Hoe werkt de toewijzing?
De toewijzing is afhankelijk van de voorwaarden die u stelt.
Indien u géén voorbehoud verkoop eigen woning en/of geen voorbehoud financiering en/of een financiële check heeft laten doen dan maakt u meer kans. Hoe meer zekere kopers er zijn, hoe eerder de kritische grens qua aantallen wordt bereikt, waardoor het startsein gegeven kan worden.
Hoe weet ik of ik een optie heb gekregen?
Als u wordt toegewezen dan krijgt u hiervan persoonlijk bericht van de makelaar en wordt u uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.
Hoe lang heb ik een optie?
Een optie geldt in basis voor 2 weken. In deze periode heeft u voldoende gelegenheid om uw keuze te overwegen en eventueel aanvullende vragen te stellen. Na deze optieperiode wordt u gevraagd of wilt kopen of af ziet van de optie, waardoor andere kopers een kans krijgen.
Ik wil kopen en dan?
Indien u aangeeft dat u wilt kopen dan zal de makelaar een koopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst opstellen. Deze wordt door de makelaar zorgvuldig met u doorgenomen om te controleren of alle gegevens goed zijn ingevuld. De basis overeenkomsten zonder persoonlijke gegevens ontvangt u ook tijdens het gesprek met de makelaar nadat u een optie heeft gekregen.
Ik wil kopen en dan?
Indien u aangeeft dat u wilt kopen dan zal de makelaar een koopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst opstellen. Deze wordt door de makelaar zorgvuldig met u doorgenomen om te controleren of alle gegevens goed zijn ingevuld. De basis overeenkomsten zonder persoonlijke gegevens ontvangt u ook tijdens het gesprek met de makelaar nadat u een optie heeft gekregen.

FINANCIERING

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

U kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur. In dit gesprek krijgt u een goed beeld of u de woning kunt betalen en wat uw toekomstige maandlasten zullen zijn. Rabobank biedt de mogelijkheid dit eenvoudig te regelen. 

VRAAG HIER UW FINANCIËLE CHECK AAN

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?
Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, wordt u door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra u in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.
Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?
In de overeenkomsten zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als u onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kunt u binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. U kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.
Wanneer start ik met betalen?
Zodra u naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaalt u de koopsom van de grond. De aanneemsom betaalt u vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvangt u van de aannemer een factuur, die u vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. U kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan uw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.
Kan ik mijn woning (deels) met eigen geld betalen?
Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet u altijd rekening houden met extra kosten. Zo heeft u bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maakt u kosten voor het inrichten en afwerken van het appartement.
Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat u dit goed afstemt met de notaris.
Wat is mijn bouwrente?
Als u later in een project instapt dan betaalt u rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.
Wat is transportrente?
Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.
Ik heb nog een huis te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?
Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. U betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaalt u een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.
Wat zijn de financiële voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning t.o.v. een bestaande woning?
Een fijn voordeel: bij een energiezuinige nieuwbouwwoning heeft u bij de meeste hypotheekverstrekkers flink wat extra leenruimte. Op dit moment zijn de regels vanuit de overheid vastgesteld dat je bij een woning met een EPC (dit is een afkorting voor energie prestatie coëfficiënt) van 0,4 of lager een extra leencapaciteit kunt krijgen.
U kunt dus in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een niet duurzame woning. Vraag de hypotheekverstrekker van uw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.

Financiële check

Ik maak meer kans als ik bij inschrijving een financiële check inlever. Waarom is dat?
We proberen zoveel mogelijk mensen een woning toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de meest concrete kandidaten. Een financiële check laat ons zien dat u de woning kunt financieren of met eigen middelen kunt betalen. Het inleveren van een financiële check, zorgt er dus voor dat u een meer concrete kandidaat wordt.
Waar moet een financiële check aan voldoen?

Een financiële check is een brief (niet ouder dan 3 maanden) van een bank of hypotheekverstrekker waar in staat dat u – bij het door u opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor uw gewenste woning kunt lenen of met eigen middelen kunt betalen.

LET OP: dit is geen hypotheekaanvraag, alleen een verklaring dat u de financiële mogelijkheden heeft laten doorberekenen. Bekijk onze voorbeeldbrief financiële check.

Wanneer lever ik mijn financiële check in?
U levert uw financiële check in samen met uw inschrijfformulier voor een woning.
Hoe kom ik aan een brief (financiële check) waarin staat dat ik de woning kan betalen?
U kunt deze brief laten opstellen door uw bank, hypotheekverstrekker of financieel adviseur.

Vragen over de wijk

Waar kan ik mijn auto parkeren?
Alle woningen hebben parkeergelegenheid op eigen terrein.
Zijn deze woningen al een keer eerder gebouwd zodat ik ze kan bekijken?
Nee de woningen zijn uniek en zijn niet ergens anders gebouwd.
Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?
Nee, de vergunning wordt enkele weken na de start verkoop aangevraagd.
Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de woningen opgeleverd?
De bouw duurt circa één tot anderhalf jaar. De verwachting is dat ze begin 2023 starten met de bouw en de oplevering in 2024 zal plaatsvinden.
Is er een brochure beschikbaar?
Zodra de brochure beschikbaar is wordt deze gepubliceerd op de website.

Vragen over de woningen

Welke makelaar verkoopt de woningen?
De woningen worden verkocht door Woonaccent Makelaars uit Emmeloord.
Is mijn favoriete kavel nog beschikbaar?
Als u vragen heeft over de beschikbaarheid van uw favoriete kavel neem dan gerust contact met de makelaar! U kunt de makelaar bellen op 0527-620602. De status van een kavel kunt u na de Start Verkoop ook terug zien op de website.
Is er al verkoopdocumentatie beschikbaar?
Wanneer de verkoop is gestart vindt u alle verkoopdocumentatie terug op de website. Ook de makelaar heeft de verkoopdocumentatie beschikbaar vanaf Start Verkoop.
Komen er zonnepanelen op het dak?
Ja er komen zonnepanelen op het dak van de woning.
Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?
De woning is geheel naar eigen wens aan te passen, mits dit technisch mogelijk is. De optielijst ontvangt u via de makelaar.
Wanneer kan ik bij de aannemer terecht?
Dat kan zodra u de woning gekocht heeft. Na het kopen van de woning wordt u door de aannemer uitgenodigd voor een gesprek met de kopersbegeleider.
Wordt de woning opgeleverd met een keuken?
Nee de woning wordt zonder keuken opgeleverd. Dit geeft u de volledige vrijheid in keuze van een leverancier.
Is er een gasaansluiting in de woningen?
Nee, alle woningen worden gasloos gebouwd.
Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?
Ja, er is standaard een badkamer in de woning aanwezig. Wie de leverancier wordt en de specificaties van het sanitair en tegelwerk, is nu nog niet bekend. Deze informatie is straks in de Technische Omschrijving terug te vinden.
Waar kan ik terecht voor de inrichting van de badkamer?
Dat is nu nog niet bekend. De showroom wordt in overleg met de aannemer bepaald.
Wordt de woning opgeleverd met vloer- en wandafwerking?
In basis is vloerafwerking als laminaat, vloerbedekking en wandafwerking zoals behang niet opgenomen. Dit dient u in principe na oplevering nog zelf te verzorgen.
Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?
Nee, dat is niet mogelijk. Er zijn wel mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van het gebouw. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De aannemer adviseert u in dit traject.
Waar kan ik de plattegronden van de woning downloaden?
Wanneer de plattegronden van de woning klaar zijn, kunt u ze bekijken op de website of bij de makelaar.
Welk energielabel heeft de woning?
Alle woningen hebben energielabel A++, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Overige vragen

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kopen?
Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar u geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heeft u de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat u uw woning ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan uw eigen wensen.
Wanneer wordt gestart met de bouw?
Zodra 5 van de 6 woningen verkocht zijn en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de aannemer opdracht om het project te bouwen.
Is er overlast te verwachten van de bouw voor de directe omgeving?
Overlast van de werkzaamheden tijdens de bouw is niet te voorkomen. De aannemer zal er alles aan doen om dit wel zo veel mogelijk te beperken.
Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de woningen opgeleverd?
De bouw duurt circa één tot anderhalf jaar. De verwachting is dat ze begin 2023 starten met de bouw en de oplevering in 2024 zal plaatsvinden.
Van wie koop ik het de woning?
De grond of beter gezegd het woningsrecht koopt u van de ontwikkelaar; u sluit ook de koopovereenkomst met de ontwikkelaar. De aannemingsovereenkomst sluit u met de aannemer van het project. De aannemer bouwt uw woning en is ook uw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van uw woning. Ook als u vragen heeft over meer- en minderwerk kunt u bij de aannemer terecht.